zaterdag 15 juni 2013

Tafelloper? / Table runner?

Vanmorgen was ik even op de Zomermarkt bij de Hillegondakerk in Hillegersberg (Rotterdam).
Mijn oog viel meteen op een haakwerk dat opgehangen was tussen twee kraampjes.
‘Wat is het?’
‘Een tafelloper,’ zeiden meerdere mensen achter het kraampje. Voor 5 euro mocht ik het meenemen.
Maar is het wel een tafelloper? Ik zou een tafelloper op een andere manier maken.
Het geheel bevat twee stukken haakwerk die elk opgebouwd zijn uit 3 bij 10 bloemmotieven, met een brede rand eromheen. De twee stukken haakwerk zijn niet even groot: de een is 90cm lang, de ander 83 cm. Ik vermoed dat dat komt doordat ze met haaknaalden van verschillende grootte zijn gehaakt.
Vervolgens zijn er stroken witte katoenen stof omheen genaaid met de naaimachine. Dat is een beetje onhandig gedaan, waardoor het geheel niet helemaal recht is en hobbelt en bobbelt, zal ik maar zeggen.
Wat zal ik ermee doen?
This morning I visited the Summer Market near the Hillegonda Church in Hillegersberg (Rotterdam).
As I entered my eye fell on a piece of crochet hanging between two booths.
‘What is it?’
‘A table runner,’ several people behind the booths said. For 5 euro’s it was mine.
But is it a table runner for sure? I would make a table runner in a different way.
The piece consists of two parts of crochet that are build up by 3 times 10 flower motifs, with a broad edge around it. The two parts of crochet do not have the same size: one is 90 cm long, the other 83 cm. I presume that they were crocheted with hooks of different size.
Then strips of cotton fabric were added with a sewing machine. It was done in a bit of a clumsy way, so the resulting piece is not quite straight and wobbles.
What shall I do with it?

Is dit een tafelloper? Is this a table runner?

Nogmaals de tafelloper.  Table runner once more.Tafelloper, detail. Table runner, detail.Bloemmotieven met rand. Flower motifs with edge.
Stroken katoenen stof langs de gehaakte delen.
Odd pieces of cotton fabric around the crocheted parts.

................................................................................

3 opmerkingen:

 1. Het is interessant om te zien. Wat je er mee kunt doen? Als je een deur met glasinzet hebt, kun je er misschien een 'gordijn' van maken? Dan laat je het intact, het is tenslotte vintage.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een idee! We hebben een geheel glazen deur, dus ik ben gaan nadenken over je suggestie.
   Het vastmaken is een probleem, want het is wel dik glas, maar ik denk niet dat ik erin kan gaan boren om haakjes te bevestigen.
   Het is de deur naar het halletje bij de voordeur en ik vind het handig dat ik door die deur en het gestreepte glas van de voordeur kan zien wie er voor de deur staat. Dus een heel gordijn wil ik daar niet.
   Wel heb je me op het idee gebracht om de doilies die ik op dezelfde rommelmarkt kocht op de deur te plakken. Er zitten nu enkele plastic stickers op omdat toen die er nog niet op zaten iemand heeft geprobeerd door die deur te lopen. (Au...!)
   Dus doilies i.p.v. stickers lijkt me wel wat. Alleen moet ik nog even nadenken over hoe ik ze op zal plakken. Plakband, lijm?

   Ik ben verder in huis gaan kijken. In de slaapkamer zijn twee balkondeuren. Daar zouden de twee gehaakte delen kunnen hangen, ware het niet dat ze niet even groot zijn.
   In de badkamer hebben we een smal raam met lelijk bobbeltjesglas tegen inkijk. Daar zou precies één van de gehaakte delen van de tafelloper kunnen hangen. In beide gevallen moet ik de tafelloper in tweeën knippen.

   De deuren op de eerste etage zijn allemaal paneeldeuren met een houten rand. Daar zouden de gehaakte delen afzonderlijk opgehangen kunnen worden, maar ook dan moet ik de tafelloper in tweeën knippen.
   Ik denk er nog even over na.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...