zondag 23 september 2012

Aardbeimuts

Even een breiberichtje tussendoor.
Innocent Drinks heeft weer een Goedgemutste Breicampagne. Lees er alles over op hun site.
Daar kun je ook vijf patroontjes vinden.


Het aardbeimutsje vind ik leuk en dat wil ik wel gaan proberen.
(Wel eerst nog even een paar andere dingen afmaken...)
Ik keek alvast naar de patroonbeschrijving. Dat heeft Innocent Nederland laten vertalen door iemand die van breien geen kaas gegeten heeft. Een vertaalmachine? (Het gekke is dat dat voor de andere patroontjes niet geldt!)
Lees maar:

(Oorspronkelijke tekst)
1. Voor deze muts heb je rode, groene en gele breiwol nodig. Voor de steel groene, iets dikkere wol. Brei 28 steken met breiwol en dunne breipriemen (maat4)
2. Brei 2 rijen steken naar links. Begin daarna een nieuwe rij en brei 12 rijen (naar rechts).
Gebruik gele draad zoals aangeduid in het schema.
3. Begin vanaf de volgende rij de grootte van de steken te verminderen. Dit doe je best door 2 steken samen naar rechts te breien ( = 14 steken). Tussen de twee brei je een rij naar links. Doe hetzelfde voor de volgende 2 rijen ( = 4 steken).
4. Voor de steel breng je eerst de resterende steken op je rechter breinaald over naar de linker breinaald. Trek de draad goed aan en brei verder. Herhaal deze handeling 6 keer
5. Om te eindigen brei je 2 keer 2 steken samen en vouw je de tweede steek op de eerste steek. Op het einde steek je de draad door de laatste steken. 
Sluit het mutsje met een zijnaad en steek de resterende draad door de lus terug.
Snap je?

“Hertaalde” tekst
1. Voor dit mutsje heb je rode, groene en gele breiwol nodig. Voor de steel groene iets dikkere wol. Zet 28 steken op met pennen 4.
2. Brei 2 toeren averecht. Daarna 12 toeren tricotsteek (één toer recht, één toer averecht). Kijk op het kleurenschema waar je de gele steken moet breien.
3. Begin in toer 15 steken te minderen. Brei steeds twee steken samen (28 -> 14).
4. Toer 16: averecht
5. Toer 17: weer steeds 2 steken samenbreien (14 -> 7)
6. Toer 18: 3 maal twee steken samen breien (7 -> 4)
7. Voor de steel breng je de steken over van de rechter naar de linker naald. Trek de draad goed aan en brei verder. Herhaal deze handeling 6 keer.
8. Om te eindigen brei je 2 keer 2 steken samen en haal je van de twee steken die over zijn de ene door de ander. Vervolgens haal je de draad door de laatste steek. 
Sluit de zijnaad en werk de losse draden weg.



Maar je wil misschien liever haken!
Op het blog van Joyjonne staat een haakpatroon voor een Innocent mutsje.

................................................................................


vrijdag 21 september 2012

Zpagetti vloerkleed (2) / Zpagetti doily rug (2)



Ik ben begonnen met een ‘magic loop’, een lusje, waarin ik 10 vasten heb gehaakt. Door het losse eindje aan te trekken kun je vervolgens het gat in het midden verkleinen.
Daarna overgegaan naar de tweede toer, in elke steek twee vasten.
In de derde toer: 1 vaste in de eerste steek, 2 vasten in de volgende.
In de vierde toer: 2 vasten in de eerste 2 steken, 2 vasten in de volgende, etc.

Deze cirkel is gehaakt in een spiraal, zodat je zonder overgang naar de volgende teor gaat, maar je moet wel een stekenmarkeerder plaatsen, want in elke nieuwe toer moet natuurlijk minder gemeerderd worden.
Ik heb steeds op dezelfde plaats gemeerderd. Dat zou ik nu niet meer doen, want je kunt een soort ‘taartpunten’ zien en dat vind ik eigenlijk niet mooi. Om dat effect te vermijden moet je juist steeds op andere plaatsen meerderen. (Dat lijkt mij best lastig, dat moet je echt goed bijhouden, op een bloknootje, want anders blijf je tellen...).

Na de cirkel van vasten ben ik overgegaan tot afzonderlijke toeren, dus geen spiraal meer.
Ik haak dit kleed zonder patroon, ik kijk gewoon of elke nieuwe toer goed plat blijft liggen. Gaat de rand rechtop staan, dan haak ik te weinig steken, gaat de rand golven, dan zijn er te veel steken aan de rand.


I started this rug by making a ‘magic loop’ in which I crocheted 10 single crochet (sc) stitches. Then I went to the second round and crocheted 2 sc in each stitch. In the third round: 1 sc in the first stitch, 2 sc in the next, etc. Fourth tour: 2 sc in the first two stitches, 2 sc in de next, etc.
The circle is crocheted in a spiral.
Later I took to crochet separate rounds.
I crochet this rug without a pattern. I just see how the rounds work out. If the rim stands up, there are not enough stitches in the round, if the rim is wobbly then there are too many stitches.


................................................................................

donderdag 20 september 2012

Zpagetti vloerkleed / Zpagetti doily rug

Enkele jaren gelden bestelde ik zes klossen zpagettigaren in de kleur roomwit. Ik wist eigenlijk nog niet precies wat ik ermee wilde.
Ik begon met een tas, maar ik merkte al gauw dat een beetje redelijk formaat tas van zpagetti veel te zwaar zou zijn. Daarna haakte ik een cirkel, maar was verder niet geïnspireerd. Ik vond het haken met zpagetti veel te zwaar. De doos met de klossen belandde onder het bed.
Onlangs besloot ik nog eens een poging te wagen er iets mee te proberen, want het is toch wel een beetje zonde om zes klossen zpagetti onder je bed te laten staan.
Nu ben ik begonnen met van de cirkel een vloerkleed te maken. Niet met haaknaald 12mm, maar met 15mm. Dat gaat al een stuk makkelijker en de structuur wordt beter zichtbaar.
Nu nog even doorhaken...

A few years ago I ordered six rolls ivory colored zpagetti. Actually I didn’t know exactly what I wanted to make.
I started to crochet a purse, but I realized that a zpagetti purse with sufficient space would be way to heavy.
I crocheted a circle, but I was not inspired and I did not like to crochet with zpagetti because it was really tough. The cardboard box with the rolls ended up under my bed.
Recently I decided to make a new start and I began to crochet a doily rug! I took a hook size 15mm instead of 12mm and now it works easier and the structure shows better.

Zpagetti vloerkleed / Zpagetti doily rug

................................................................................
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...